Články k projektům

Komunitní centrum interkulturní mediace mezi školou, rodiči a dětmi – výstupy projektu

Dnešním dnem 30. června 2023 jsme ukončili dvouletý projekt s názvem "Komunitní centrum interkulturní mediace mezi školou, rodiči a dětmi", reg. č. CZ.03.2.X/0.0/0.0/20_139/0017153, který tematicky navazoval na předchozí dva projekty rodinného komunitního centra, realizované mezi lety 2017 - 2021. Jakými výstupy se můžeme pochlubit tentokrát?

Zapojení aktérů a vzdělávání jejich pracovníků

Naším cílem bylo vytvořit efektivní platformu min. 10 aktérů, kteří se budou podílet na práci s cizinci - sdílet zkušenosti, přinášet příklady dobré praxe, předávat si informace apod., a min. 15 jejich pracovníků, kterým poskytneme potřebné odborné supervize.

Podařilo se nám zapojit až 25 aktérů, resp. institucí pracujících s cizinci, a jejich pracovníky - pedagogy, koordinátory pro práci s dětmi s OMJ, sociální a interkulturní pracovníky aj. Až 131 vybraným pracovníkům jsme poskytli odbornou podporu pro zefektivnění jejich práce s cizinci. Z nich celkem 11 interkulturním pracovníkům a pedagogům jsme poskytli odborné supervize v počtu nad 40 hodin.

V rámci zefektivnění komunikace mezi jednotlivými aktéry na poli integrace jsme současně realizovali 5 metodických setkání, v jejichž rámci si zástupci aktérů mohli vyměnit své názory a vysvětlit svá východiska při řešení konkrétních kauz. Snažíme se chránit děti před tím, aby si o nich instituce pouze přeposílaly zprávy, bez možnosti jejich interpretace na základě srovnání zprávy a skutečného stavu.

Poradenské služby

Rodina cizinců legálně žijící v ČR řeší celou řadu aspektů. Za celý projekt bylo zapojeno 244 motivovaných osob, z toho 106 dětí; z toho 55 osobám bylo poskytnuto více než 40 hodin podpory. Služby podpory se týkaly zejména následujících oblastí: jazykové problémy a jazyková diagnostika, zdravotní stav a léčba, problémy se zdravotním pojištěním, psychologické konzultace, právní poradenství, komunikace se školou, komunikace s OSPOD, domácí násilí, nedostatečná rodinná péče, vstup dětí do vzdělávacího systému, vyšetření v PPP, problémy ve škole, nedostatečná příprava dětí do školy, volnočasové aktivity, mediace aj.

Doučování žáků s OMJ

Vzhledem k tomu, že řada vietnamských dětí nezvládá výuku či nástup do výuky, má problémy s jazykem, s pochopením látky aj., nabízeli jsme v rámci projektu též doučování – a to ve skupinkách i individuální. Doučovali jsme jednak v prostorách naší organizace, jednak jsme využili zájem o doučování žáků na konkrétních ZŠ Prahy 12 (Angel, Smolkova) či MŠ (Pohádka) zdejšími pedagogy. Celkem bylo poskytnuto doučování 25 dětem – od předškoláků po osmáky.

Workshopy pro rodiče

Pro vietnamské rodiče s dětmi jsme uspořádali též 11 workshopů, které se tematicky odvíjeli od jejich konkrétních potřeb a zájmu. Týkaly se následujících oblastí:

  • Domácí práce s dětmi
  • Identita - vietnamština
  • Příprava do školy
  • EŽK (elektronická žákovská knížka)
  • Školský řád v ČR, povinná školní docházka
  • Komunikace s dětmi, volný čas s dětmi
  • První pomoc
  • Emoce a jak s nimi pracovat, emoce u dětí
  • Domácí násilí

Interkulturní videosekvence

V rámci projektu jsme natočili celkem 10 nových videí – 3 videa věnovaná první pomoci, 1 video na téma domácího násilí a 6 videí s tématikou komunikace, zejména mezi rodiči a dětmi:

  • Proč je důležitá první pomoc
  • První pomoc
  • Aplikace záchranka
  • Domácí násilí
  • Emoce – jak pracovat s emocí každého dítěte, každé dítě je jiné
  • Násilná komunikace s dětmi
  • Mé dítě má „poruchu“ (výslovnost, autismus, dysfázie, logopedická porucha atd.), je jiné
  • Volný čas a aktivity
  • Za co děti chválit
  • Aktivní naslouchání v komunikaci

 Závěrem

Jsme moc rádi, že se pomocí projektu opět podařilo nabídnout služby našeho komunitního centra. Dlouhodobě docházíme ke zjištění, že existuje určitá skupina rodin, která není systematicky zapojována do pravidelnějších a dlouhodobějších aktivit, které mohou rodiny podpořit při řešení jejich problémů. Důvodem je jazyková bariéra a chování a jednání rodin, často zapříčiněné interkulturními rozdíly i nízkou motivací obou stran. Proto se v budoucnu zaměříme na rozšíření sítě mentorů, kteří by rodiny mohli podporovat dlouhodobě - v horizontu dvou až tří let. Kratší čas na řešení složitějších a náročnějších kauz bohužel nemusí stačit. Spolupráce v rámci tohoto projektu s tolika subjekty v terénu pro nás byla neocenitelným přínosem a obohacením.

 

Termín realizace projektu: 1. 7. 2021 - 30. 6. 2023

 

KOMUNITNÍ CENTRUM INTERKULTURNÍ MEDIACE MEZI ŠKOLOU, RODIČI A DĚTMI

- CZ.03.2.X/0.0/0.0/20_139/0017153

je spolufinancován Evropskou unií.

Vytvoření a realizace inovativního programu nastavení efektivní interkulturní komunikace mezi vietnamskými rodinami s dětmi a subjekty, které s nimi pracují se zapojením mediace a supervize jako nových prvků interkulturní práce.