Články

Začaly 22. SEA Games (Hry jihovýchodní Asie)

Pamatujete si ještě, jak vypadaly pražské ulice, když se hrálo v Naganu? Odmyslete si alkohol, přičarujte stovky tisíc motorek a máte atmosféru vládnoucí hanojským ulicím v posledních dnech.

Oficiálně SEA Games začaly až včera večer, avšak několik fotbalových zápasů se již odehrálo – a jak známo, fotbal je ve Vietnamu nejpopulárnějším sportem. Ve čtvrtek, když domácí zvítězili 1:0 nad Indonésií, oslavovali až do ranních hodin; kdo zná Vietnam, ví, že obyčejně už po desáté hodině Hanoj spí jako zabitá. Hlavně mladí lidé jezdili po ulicích, přes čelo uvázanou červenou stuhu, v rukou vlajky nebo poklice od hrnců, kroužili městem a nepředstavitelně řvali. Kolem jedenácté hodiny bylo centrum absolutně ucpáno a Vietnamci ve výfukových plynech zahalených ulicích skandovali: "Vietnam do toho! Vietnam vyhraje! Vietnam! Vietnam!..."

Hrám předcházely dlouhé přípravy slavnostního zahajovacího ceremoniálu, spousta nervozity, že se něco "vysype", obavy z navrácení SARSu, pečlivá školení policistů, výstavba nového stadiónu (Sân Quốc Gia Mỹ Đình), mohutné investice do ubytovacích kapacit a další nezbytné infrastruktury, rozšíření mnohých silnic a hlavně zkrášlení a vyzdobení celého hlavního města. V zájmu zkulturnění metropole byly vydány následující zákazy: v centru města se na chodnících nesmějí parkovat motorky, zákaz pouličního prodeje (prodavačkám s vahadly bylo zboží nekompromisně zabavováno), zákaz vycházení na ulici v oblečení "do půl těla", napomínáni byli i občané v šortkách, v tílkách, pokutu platily restaurace otevřené po jedenácté hodině. V souvislosti se zahájením her uskutečnili policisté dokonce razii na vietnamské prostitutky, bezdomovce a děti ulice, které byly vráceny do rodných provincií nebo provizorně uzavřeny ve speciálních domovech. Celé město je nyní vyzdobeno neuvěřitelným množstvím barevných vlajek a vlaječek, vítacích panelů "Warmest welcome...", míčů připevněných na hladinách jezer, všude je vymeteno ještě pečlivěji než obvykle – prostě Hanoj je konečně krásná... Organizátorům se ze strany obyvatelstva dostalo zatím jediné kritiky: lístky na fotbalová utkání a zahajovací ceremonii byly skoupeny překupníky a jsou prodávány na černém trhu za desetinásobné ceny (500 000 – 1 milión dongů, tzn. výše částek dosahuje průměrného měsíčního platu v Hanoji).

SEA Games budou trvat až do 12.12. a i Vietnamci, kteří obvykle sportu příliš nefandí, tvrdí, že tyto dny jsou pro zemi neobyčejně důležité, protože jsou pozvány okolní státy a Vietnam se musí ukázat v nejlepším světle. Her se zúčastní 11 států: Brunei, Kambodža, Indonésie, Malajsie, Východní Timor, Thajsko, Myanmar, Filipíny, Singapur, Laos. Kromě povzbuzení národního sebevědomí mají SEA Games pro Vietnam i význam politický, kulturní a samozřejmě především ekonomický.

Obyčejný fanoušek však očekává především vynikající sportovní výkony a možnost odreagovat se při sledování napínavých utkání. Jak řekl jeden vietnamský kamarád: "Pro Vietnamce je to konečně možnost pořádně se vyřádit, beztrestně hulákat a slavit." Proto i včera po oficiálním zahájení her, přestože se nehrál žádný zápas, byla Hanoj přeplněna ještě dlouho po půlnoci, všichni povykovali, jezdili pořád kolem dokola a nemohli se nasytit doposud nepoznané atmosféry hromadného slavení. A policisté? Ti v uniformách byli úplně bezmocní a většinou se jen smáli a veselili spolu s obyvatelstvem. Podle některých Vietnamců jsou policisté oblečení do civilu zamícháni i do davu, aby v případě nějakých nepřístojností zasáhli (poznají se podle toho, že jejich motorky mají modrá čísla a většinou vezou tři muže, neboť policie nemá motorek dostatek), avšak pravděpodobnost úspěchu jejich zásahu v tak davové a euforické atmosféře je minimální.

Celý Vietnam bez výjimek si nyní prozpěvuje hymnu SEA Games a žije sportem. Sportu zdar! Už prezident Ho Či Min řekl: "Každý slabý člověk oslabuje svoji vlast, každý silný člověk zemi posiluje. Proto cvičení a rozvíjení síly je povinností každého občana milujícího svoji zemi."