Články k projektům

Nový projekt - nová výzva

Klub Hanoi (od 5. 3. 2015 South East Asia – liaison, z. s.) zahájil dne 1. 2. 2015 realizaci nového projektu s názvem "Nová výzva – od interkulturní asistence k interkulturní mediaci", č. CZ.2.17/2.1.00/37116. Předmětem projektu je realizace programu pro cílovou skupinu akreditovaných a aktivních interkulturních asistentů, kteří úspěšně absolvovali rekvalifikační kurzy v tomto oboru a působí v Praze.

Praxe Klubu Hanoi ukazuje, že nestačí absolvovat rekvalifikační kurz, nýbrž je třeba se dále rozvíjet. Také imigrační politika ČR začíná využívat nástroj interkulturní mediaci, jejíž cílem je minimalizace napětí plynoucího ze setkávání většinové a menšinové kultury a posilování sociální soudržnosti. Navíc při řešení problémů spojených s migranty nestačí pouhé amatérské nadšení a chuť pomoci, mnohdy jsou nezbytné nejvýše kvalifikované odborné zásahy, a to v mnoha oblastech: psychologie, právo a teorie práva, řešení konfliktů, sociologie, sociální práce, tlumočnictví apod.

Etablováním interkulturní mediace se Klub Hanoi dlouhodobě věnuje a její rozvoj představuje pro něj novou výzvu. Proto vznikl program vzdělávání pro akreditované asistenty organizací Klub Hanoi, Meta a Inbáze. V jeho rámci se budou kromě vzdělávání v oblasti interkulturní mediace realizovat i otevřené kurzy, zaměstnávání, výuka češtiny, jíž absolvuje alespoň 24 osob, a poradna, kterou využije alespoň 90 další klientů - migrantů.

Další činnost Klubu Hanoi je směrována do výcviku interkulturních asistentů na tréninkových místech a dále jejich umístění na pracovních pozicích v Praze. Tímto projektem reaguje Klub Hanoi i na rostoucí požadavky řady veřejných i podnikatelských subjektů na zajištění kvalifikovaného česko-vietnamského asistenta.

Projektové aktivity budou ukončeny na konci října 2015. Jedná se o krátký, ale náročný projekt, kde se kromě interkulturní mediace budou vyučovat jazyky (čeština a thajština), tlumočení, psychologie, sociální práce aj.