Články k projektům

Integrační kurzy pro vietnamské posluchače

Klub Hanoi se podílí na realizaci inovativního projektu zaměřeného speciálně na vietnamské klienty – máte chuť  se zapojit?

Znáte Vietnamce nebo Vietnamku, kteří by se chtěli zdarma naučit česky, získat základní povědomí o českých zákonech a institucích? Již v roce 2008 budou moci navštívit integrační kurzy pro vietnamské posluchače. Znáte někoho, kdo řeší nejrůznější problémy s bydlením, sháněním českých odborníků, vzděláváním svých dětí, spory se sousedy, problémy s pobytem? Můžete ho brzy odkázat do poradny, která funguje zdarma a jejíž otevření se chystá v blízkosti areálu Sapa v Praze Libuši.

Zúčastnit se výše uvedených aktivit a využít nabídku uvedených služeb bude možné díky projektu "Integrační vzdělávání vietnamských migrantů", který realizuje společnost InBIT Česká republika s.r.o. www.inbitcr.cz a který je placen z Evropského sociálního fondu. Autoři návrhu projektu jsou Společnost InBIT ČR a expertní tým Mgr. Jiří Kocourek – aplikovaná sociologie.  Společnost InBIT se zaměřuje na další vzdělávání a integraci sociálně vyloučených osob, ať již na základě pohlaví, věku nebo národnosti. Hlavním partnerem projektu je naše občanské sdružení Klub Hanoi.

V tzv. integračních kurzech, se budou posluchači moci zdarma učit česky, seznámí se jak s českou kulturou a legislativou, tak se sociální problematikou spojenou s pobytem Vietnamců v ČR a možnostmi jejího řešení. Výuka jazyka bude zaměřena ryze prakticky. Klade si za cíl naučit migranty komunikovat s většinovou společností a s úřady tak, aby byli lépe připraveni na povinné jazykové zkoušky potřebné k získání trvalého pobytu. Do integračních kurzů se mohou přihlásit všichni zájemci.

Trvání celého projektu je 29 měsíců a o jeho realizaci vám budeme pravidelně přinášet informace.

V současné době projekt hledá ty, kteří by se rádi zúčastnili kurzů vietnamsko-českých interkulturních lektorů a poradců. Pokud se chcete zapojit do vzdělávání v projektu, pomáhat vietnamským klientům a stát se lektory a poradci, máte právě nyní jedinečnou příležitost. Úspěšní absolventi se přímo zapojí do realizace projektu a dále budou moci napomáhat vzájemnému poznávání obou kultur, školit české i vietnamské obyvatele ČR, poskytovat další služby. V rámci projektu budou moci spolupracovat na vzdělávání nově příchozích migrantů, neziskových organizací, poskytování interkulturního poradenství, překládat, tlumočit apod. Hlavním kritériem pro přijetí na školení lektorů je znalost obou jazyků: češtiny a vietnamštiny a ukončené středoškolské vzdělání. Jinak se mohou kurzu zúčastnit všichni, např. studenti, zaměstnanci, podnikatelé či osoby v domácnosti s trochou volného času, kteří mají zájem o vzdělávání a poradenství Vietnamcům v ČR, ale také obyvatelům ČR o Vietnamcích. Zájemci se mohou přihlásit na školení, které proběhne ve dvou termínech
19.- 21. března nebo 26. - 28. března 2009. Náplní je školení v komunikačních dovednostech, základní informace týkající se práva, systému sociálního zabezpečení, zdravotnictví nebo překladatelství, praxe v terénu.

Stáhněte si přihlášku, nebo napište:
Mgr. Jiří Kocourek, 603 583 690, jirka.kocourek@jirkoc.czwww.jirkoc.cz

Další informace o projektu (česky):
Mgr. Johana Jonáková, 774 124 791, jonakova@inbitcr.cz

Samostatné webové stránky projektu: www.projektesf.cz/cs/Vietnam