Články k projektům

Integrační kurzy na Libuši zahájeny!

Na začátku tohoto roku jsme vás informovali o projektu Integrační vzdělávání vietnamských migrantů, který právě začínal na pražské Libuši. Nyní máme za sebou skoro rok činnosti, spoustu poznatků, zkušeností i úspěchů.

Podařilo se nám úspěšně otevřít školení Vietnamsko-české setkávání zaměřené na dvojjazyčné vietnamské migranty, kteří se po dokončení školení stanou certifikovanými lektory a poradci. Zájem o toto školení byl natolik veliký, že jsme nemohli přijmout všechny zájemce, a doufáme, že v budoucnu budeme moci ve školení dalších lidí pokračovat. Již dnes někteří z účastníků kurzu pracují v rámci projektu - buď na dobrovolné bázi, nebo formou externí spolupráce. Jejich motivace pomáhat krajanům, kteří nejsou tak dobře jazykově vybaveni a neorientují se tolik v české společnosti, je obdivuhodná. Věříme, že je mezi nimi mnoho budoucích úspěšných lektorů, poradců, sociálních pracovníků a tlumočníků. Děkujeme jim za jejich aktivitu!

Od června funguje na Sapě (velkoobchodní areál a centrum pražských Vietnamců) naše informační a poradenské centrum. Centrum je otevřeno zatím každou středu, od nového roku plánujeme rozšíření činnosti. Kancelář navštěvují Vietnamci a Vietnamky, kteří přicházejí s dotazy ohledně sociální, zdravotní a právní problematiky. Poradna spolupracuje s právníkem a vždy je k dispozici tlumočnice. Dalšími návštěvníky centra jsou v hojném počtu také čeští občané – studenti, učitelé, novináři a další odborníci.

Na začátku listopadu za sebou máme také první měsíc integračního kurzu. Vzhledem k tomu, že na zápis do kurzu dorazilo přes 120 zájemců, bylo opravdu složité vybrat pouze jednu třídu studentů. Naštěstí v budoucnosti plánujeme další běhy kurzů a doufáme, že budeme moci uspokojit zájem i těch, na které se tentokrát nedostalo. Současní studenti se budou půl roku po šesti hodinách týdně učit český jazyk a také pronikat do reálií české společnosti. Dozvědí se, jak funguje sociální i zdravotní systém, kam se obrátit, když potřebují pomoc, a také například kde jsou v Praze knihovny, jak vyplnit na poště složenku a jak se vyznat v jízdním řádu meziměstských autobusů. Důležité bude samozřejmě i jejich vzdělávání v pracovně právních záležitostech – dozvědí se, jak má vypadat pracovní smlouva a na jaké pracovní podmínky nepřistupovat.

Kurz je koncipován tak, aby úspěšní absolventi mohli složit zkoušku A1 z českého jazyka. Po ukončení kurzu budou mít účastníci také možnost zúčastnit se rekvalifikačních kurzů realizovaných v rámci stejného projektu, které budou probíhat zhruba od poloviny příštího roku.