Články k projektům

Integrace cizinců v MČ Praha 12 (2021)

V lednu 2021 zahajujeme další, tentokráte již čtvrtou etapu dílčího projektu v rámci projektu "Integrace cizinců MČ Praha 12 – rok 2021" spolufinancovaného Ministerstvem vnitra ČR a MČ Praha 12. Dílčí projekt nese název: "dílčí projekt č. 4 Rodiče – děti – škola: odborné tlumočení a překlady, interkulturní mediace a facilitace, odborné poradenství, semináře pro rodiče". Tento rok jsme se pokusili nabídnout komplexnější služby a přidali výrobu osvětových videí. Aktivity budou probíhat do prosince 2021.

Zájem a potřeba námi nabízených služeb ze strany škol, rodičů a OSPODu nadále trvá, hned z počátku roku se na nás obrátilo několik škol ještě před schválením projektu. V letošním roce se kromě tlumočení, konzultací a interkulturní mediace zaměříme i na práci s rodiči, kterým poskytneme v případě potřeby semináře, včetně natočených videí. Videa budou představovat následující témata:

  • komunikace rodičů se školou a aplikace bakaláři
  • jak se připravovat doma s dětmi
  • denní režim - rutina, rituály (tj. mět si připravit, uklidit, poznat své věci) - ve spolupráci s MŠ
  • desatero pro předškoláky/prvňáky
  • desatero pro rodiče

Dlouhodobě stále není v ČR uspokojena potřeba kvalitní jazykové diagnostiky pro děti s OMJ. V roce 2020 jsme ověřili možnost realizovat diagnostiku online psychiatričkou z Vietnamu. V této praxi budeme pokračovat; naskýtá se i možná spolupráce při realizaci výzkumu.

Interkulturní mediátoři tentokrát - kromě mediace samotné - budou realizovat i kompletní nabídku supervizí s návaznou zpětnou vazbou a vzděláváním pro učitele / školy a dále pracovat i na obsahu videí.

Kromě krizových kauz se řeší daleko častěji i intervence v období epidemie a případy neefektivní komunikace školy s rodiči.

Rodiče si nadále v případě potřeby a zájmu mohou zvolit odborníka v oblasti dětského zdravotnictví, pedagogiky, psychologie, psychiatrie či etopedie, který jim může pomoci formou konzultací.

Naše aktivity se zaměří na:

  • rodiče (kterým budou poskytnuty služby projektu): 40
  • děti a žáky MŠ a ZŠ (které se zapojí do aktivit projektu): 20
  • pedagogické pracovníky a asistenty (kteří budou účastni aktivitám projektu): 25

Nabízíme tedy

  1. konzultace nebo interaktivní konzultační setkání
  2. tlumočení a překlady
  3. interkulturní mediaci
  4. interkulturní asistenci
  5. semináře pro rodiče s videi (možno realizovat i ve škole)
  6. supervize pro učitele se zpětnou vazbou a návaznými semináři

 

Projekt: Integrace cizinců MČ Praha 12 - rok 2021
Dílčí projekt č. 4: Rodiče – děti – škola: odborné tlumočení a překlady, interkulturní mediace a facilitace, odborné poradenství, semináře pro rodiče