Články k projektům

Integrace cizinců v MČ Praha 12 (2020)

V květnu 2020 se znovu podařilo podpořit poskytování tlumočených odborných konzultací a interkulturních mediací, tlumočení a překladů pro děti, jejich rodiče a školy v Městské části Praha 12. V letošním roce byl projekt doplněn nabídkou seminářů pro rodiče, kteří se zúčastní pilotního testování a konzultací s vietnamským odborníkem. Aktivity budou probíhat do prosince 2020.

Nadále trvá zájem a potřeba námi nabízených služeb ze strany škol, rodičů a OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí). V letošním roce se kromě tlumočení, konzultací a interkulturní mediace zaměříme na práci s rodiči, kterým poskytneme v případě potřeby adekvátní semináře. Dlouhodobě stále není v ČR uspokojena potřeba kvalitní jazykové diagnostiky pro děti s OMJ. Budeme se snažit na tuto situaci reagovat nastolením spolupráce s vietnamským odborníkem.

Kauzy, s nimiž se setkáváme, zůstávají velmi podobné těm v loňském roce. Roste ovšem počet kauz, které se dotýkají přímo zdravotního stavu dětí a domácího násilí.

Jak jsme již uváděli minulý rok, přítomnost tlumočníka jako takového mnohdy nepostačuje, protože ani jedna strana není dostatečně dobře připravena na společné jednání a oběma navzájem chybějí důležité strategické informace. Interkulturní mediátor může svou intervencí a vytvořením efektivnějšího komunikačního prostoru vzájemnou domluvu podpořit.

Rodiče si rovněž v případě potřeby a zájmu mohou zvolit odborníka v oblasti dětského zdravotnictví, pedagogiky, psychologie či etopedie, který jim může pomoci formou konzultací.

Naše aktivity se zaměří na:

  • Rodiče (kterým budou poskytnuty služby projektu): 20 osob
  • Zapojené děti MŠ a ZŠ (které se zapojí do aktivit projektu): 12 osob
  • Zapojené pedagogické pracovníky (kteří se zapojí do aktivit projektu): 5 osob

Nabízíme tedy:

  1. konzultace nebo interaktivní konzultační setkání
  2. tlumočení a překlady
  3. interkulturní mediaci
  4. interkulturní asistenci
  5. semináře pro rodiče

 

 

Projekt Integrace cizinců MČ Praha 12 - rok 2020
Dílčí projekt č. 6: Rodiče – Děti – Škola: odborné tlumočení a překlady, interkulturní mediace a facilitace, odborné poradenství, semináře pro rodiče