Články k projektům

Další kurzy českého jazyka pro Vietnamce a Vietnamky v Praze

Klub Hanoi ve spolupráci se společností InBit ČR v rámci projektu "Vzdělávání vietnamských migrantů" i nadále pokračuje ve výuce českého jazyka a českých reálií.

První půlroční kurz skončil patnáctého dubna, kdy absolventi kurzu obdrželi závěrečné certifikáty.  Skupina, která zasedla do lavic v ZŠ Meteorologická v půlce října, rozhodně působila v chodbách školy prazvláštně svým věkem, avšak nadšením a pílí si s běžnými žáky nezadala. Docházka byla výborná a účastníci kurzu se sblížili natolik, že dokonce iniciovali vznik nového kroužku tradičního vietnamského tance. Již se těšíme na první vystoupení! Díky spolupráci Klubu Hanoi a organizace Lačhe Čhave se také podařilo účastníkům prvního běhu kurzu zajistit další výuku českého jazyka.

Hned na konci dubna začaly v ZŠ Meteorologická kurzy pro další Vietnamce a Vietnamky: jeden půlroční opět pro začátečníky a druhý kratší, s dotací 60 hodin, pro pokročilejší studenty, kteří mají zájem připravit se na zkoušku A1 nezbytnou k získání trvalého pobytu. "Věřím, že díky těmto integračním kurzům se nám podaří lépe přizpůsobit místním zvykům", říká pan Nguyen Van Sung, který kurzy pro pokročilé navštěvuje s velkým nadšením.

Půlroční integrační kurz pro začátečníky má i tentokrát dotaci 150 hodin a studenti se budou učit po šesti hodinách týdně. Opět nepůjde pouze o češtinu, ale cílem je přiblížit jim i české zvyky, naučit je orientovat se v sociálním a zdravotním systému a seznámit je se základy práva. I tentokrát bude důležité jejich vzdělávání v pracovně právních záležitostech – dozvědí se, jak má vypadat pracovní smlouva, na jaké pracovní podmínky nepřistupovat apod. Materiály pro výuku jazyka připravují společně lektorky češtiny s pracovníky Klubu Hanoi a interkulturní hodiny zajišťují externí odborníci (právníci, pracovníci úřadů, policisté apod.) a Klub Hanoi jim zajišťuje tlumočení.

Po ukončení tohoto běhu kurzu se uskuteční zápis do posledního půlročního kurzu, kde dalších 25 studentů bude mít šanci změnit svůj život a naučit se jazyk země, ve které pobývá, a seznámit se s mnohými praktickými formalitami nezbytnými pro život zde (kam se obrátit, když potřebuji pomoc, jak vyplnit na poště složenku, co je to podací lístek a jak má vypadat nájemní smlouva). Z předešlých zápisů do kurzů víme, že zájem z vietnamské strany o studium je obrovský a z naší strany zatím neuspokojitelný. Věříme proto, že i v budoucnosti seženeme prostředky na další integrační kurzy, které považujeme za důležitý a účinný nástroj integrace.